Studiekreds i køkkenkemi
På Katten har vi flere forskellige studiekredse, hvor elever på tværs af klasser og årgang kan mødes for at fordybe sig i fag. En af dem er studiekredsen i køkkenkemi, der er startet godt ud med 16 engagerede elever i køkkenet. Der blev stegt, kogt og bagt og smagt.
De undersøgte hvordan bruning af madvarer har indflydelse på smagen; og hvordan man kan påvirke processen og dermed smagene. Og gastrokemisk er det maillard og karamellisering, der er i spil med fokus på sukkerstoffer og proteiner i maden.
Der er jo kemi alt og alle madvarer og råvarer er jo kemiske strukturer. Og der er meget kemi i at styre det at brune en bøf eller lave den gode karamel eller det flot brune bagværk; sådan som man har gjort det i madkulturer verden over igennem mange år
Det specielle ved studiekredsen er at vi kan lave kemi og smage på det vi frembringer og på den måde sammenligne de forskellige processer.
Næste gang handler det om spejlbilledmolekyler og smage og om stabilitet, herunder veganske alternativer til æggehvide og husblas.
Se et par stemningsbilleder fra studiekredsens første mødegang nedenfor: