Alumneportræt: Jens Grund

Jens Grund: ”Mine guitarer, forstærkere og flygel er stadig mere værd for mig end mit pressekort.” Jens har arbejdet med journalistik næsten lige siden han blev student og har sideløbende med karrieren altid haft musik som sin følgesvend. Særligt hans interesse for musik og sprog fik lov at vokse i tiden på Aarhus Katedralskole.  

Hvad er dit navn og alder, og hvornår dimitterede du fra skolen? 
Jens Grund, 61 år. Jeg dimitterede i 1981. Jeg gik i musiksproglig klasse, tror det var A.

Hvad har du beskæftiget dig med, siden du blev student på Aarhus Katedralskole, og hvad laver du i dag?
Jeg blev først cand. phil. i dansk på Aarhus Universitet og derefter journalist på DMJX. Jeg har været journalist og leder i næsten hele min karriere, først som almindelig journalist, siden som reportagechef på Jyllands-Posten, indlandschef i DR, chefredaktør på Berlingske og BT og nyhedsredaktør på TV 2 News. De seneste 4 år har jeg været prorektor (næstkommanderende) på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX, i Aarhus og København, hvor vi uddanner journalister, kommunikatører, TV- og medietilrettelæggere, medie- og produktionsledere samt visuelle kommunikatører som f.eks. grafiske designere.

Hvad husker du særligt fra din tid på Aarhus Katedralskole?
Tre ting:

Min dejlige musiklærer, Helge, og min musikklasse, som var skøn og bestod af unikke unge mennesker, der alene havde det til fælles, at vi elskede musik.

Min dansklærer, som var dødtræt af og mystificeret over, at jeg altid sad med benene oppe på bordet (men det var jo super behageligt og ikke for at genere ham). Han var virkeligt dygtig, og bl.a. ved flere besøg på Aarhus Kunstmuseum lærte han mig at forstå sammenhængen i kunstneriske strømninger – såsom impressionismen - på tværs af kunstformer som romaner og malerier.

Endeligt min latinlærer, som var en fantastisk fortæller og gjorde det gamle Rom og sproget latin mere levende end det, der skete lige uden for vinduerne.

Hvilken indflydelse har dine tre år på Aarhus Katedralskole haft på dine efterfølgende valg i din karriere?
De tre år med de tre ovennævnte lærere nærede min i forvejen store interesse for sprog og for musikken. Derfor begyndte jeg at læse dansk – jeg drømte om at blive romanforfatter og ikke gymnasielærer. Men jeg valgte i sidste ende at bruge mine sproglige evner i journalistikken. Musikken har altid været en følgesvend. Jeg vaklede længe mellem at forsøge at blive professionel guitarist og journalist, men erkendte, at min chancer for at få succes som journalist var større end som guitarist. Men mine 5 guitarer, 4 forstærkere og mit flygel er stadig mere værd for mig end mit pressekort.

Jens Grund

Hvad lærte du om dig selv i dine tre år på skolen, og har det givet dig særlige styrker efterfølgende?
Begge mine forældre var ufaglærte, og jeg blev bekræftet i, at begavelse ikke tilhører en bestemt social klasse. Jeg var den eneste i klassen fra socialgruppe 5. Jeg lærte også, at succes blandt andre og selvforelskelse let kan ende i det modsatte – og det har lært mig at være ydmyg, også, når det går forrygende godt.

Har du et godt råd, du gerne vil give med på vejen til eleverne?
Alting er et valg: Sig ja til det meste. Som regel lykkes det. Og når det ikke lykkes, har du lært noget om dig selv. Når jeg ærgrer mig, er det som regel, fordi jeg har sagt nej til noget og så grubler over, hvad jeg kunne have ført det til ved at sige ja. Derfor ærgrer jeg mig sjældent. Og derfor vil jeg til enhver tid kunne forlade livet uden bitterhed, selv om jeg håber, at der er mange år til. For kloden er i grunden et fantastisk sted at være!