Alumneportræt: Emma Qvirin Holst

”Det er helt i orden at være en nørd, det er nemlig ikke noget skældsord.” På gymnasiet fandt Emma Qvirin Holst ud af, at det er en styrke at dyrke sine interesser. I dag er hun erhvervsjournalist hos Finans, og har flere gange i sit arbejdsliv kunne trække på noget, hun lærte i sin tid på Katedralskolen.

 

Hvad er dit navn og alder, og hvornår dimitterede du fra skolen?

Emma Qvirin Holst, og jeg er 30 år gammel. Jeg blev student i 2013, så jeg havde 10-års jubilæum sidste sommer. Jeg gik i S-klassen.

 

Hvad har du beskæftiget dig med, siden du blev student på Aarhus Katedralskole, og hvad laver du i dag?

Få uger før jeg blev student, fik jeg besked om, at jeg var blevet optaget på Journalisthøjskolen.

Derfor er det meste af min tid gået med at blive og være journalist. Men det har heldigvis både bragt mig forbi Australien på udveksling og til Bruxelles som EU-reporter.

Størstedelen af tiden har jeg dog brugt i København. Her har jeg først i mange år været politisk journalist hos nichemediet Altinget, indtil jeg sidste forår gav mig i kast med erhvervsjournalistikken hos Finans, som hører under Jyllands-Posten.

 

Hvad husker du særligt fra din tid på Aarhus Katedralskole?

En af de ting, som jeg stadig fremhæver med stolthed, når jeg fortæller om Katten, er de mange traditioner, skolen danner ramme for. Der var nu et særligt historisk – og aarhusiansk – vingesus over at gå på samme skole og deltage i samme julebazar, som var med i Kundskabens Træ.

Men en ting var traditionerne med revy, musical og Carmen Vernale. Det vigtigste var, at jeg oplevede, at eleverne gav plads til, at vi alle var forskellige med hver vores hobbyer og tøjsmag. Jeg skiftede fra et andet gymnasium til Katten før efterårsferien i 1.g, og der var en verden til forskel i forholdet mellem eleverne og synet på hinanden.

Selvom det er 10 år siden, var det min oplevelse til mit 10-års jubilæum i 2023, at studenterne også var vidt forskellige. Jeg håber, at min opfattelse stemmer overens med virkeligheden på skolen den dag i dag.

Emma Qvirin Holst til dimission 2023

Emma Qvirin Holst til dimission i 2023

 

Hvilken indflydelse har dine tre år på Aarhus Katedralskole haft på dine efterfølgende valg i din karriere?

Inden jeg startede på Katten, havde jeg en meget klar opfattelse af, hvilken vej jeg skulle tage i livet. Jeg skulle være akademiker og helst statskundskaber. Men jeg fandt hurtigt ud af, at det handlede om at dyrke sine interesser i stedet.

Derfor tog jeg også to år med filosofi, fordi jeg havde lyst - selvom det absolut ikke var adgangsgivende til noget.

Så lærte jeg, at jeg ikke skulle være filosof på andet end hobbyplan, men også at jeg skulle gå efter den karrierevej, som jeg var mest nysgerrig efter, frem for den jeg følte, jeg burde følge.

 

Hvad lærte du om dig selv i dine tre år på skolen, og har det givet dig særlige styrker efterfølgende?

Det er helt i orden at være nørd, og det er nemlig ikke et skældsord. Pludselig var jeg ikke den eneste, der faktisk gerne vil drøfte begivenheder under den kolde krig og politisk ideologi i pauserne efter historie og samfundsfag.

Jeg fandt ud af, at det blot er en styrke at dyrke sine interesser. Især, når jeg senere fik lov til at få min viden i spil som politisk journalist.

Og tro det eller lad være. Jeg har ofte kunne trække på noget, som jeg lærte i løbet af min tid i gymnasiet i både timerne og efter undervisningen.

 

Har du et godt råd, du gerne vil give med på vejen til eleverne?

Slap af, nyd det – de tre år går alt for hurtigt, og du kommer aldrig til at opleve den slags hverdag og sammenhold igen. Selve undervisningen er selvfølgelig vigtig, men det er alt det, der foregår rundt om den også.

Jeg sad ikke altid på forreste række i de naturfaglige fag, men jeg er alligevel endt på den rette kurs for mig bagefter – og nogle af mine allerbedste venner i dag fandt jeg dengang.