Alumneportræt: Øl- og søsterkærlighed 

Sådan beskriver de to søstre – og alumner fra Aarhus Katedralskole – Amalie og Ida Maria Lykke Baadsgaard kort og præcist deres ølprojekt SchwesterBrau.

Søstrene har nemlig længe delt en indgående og smånørdet interesse for god specialøl, og de er derfor begyndt selv at eksperimentere med ølbrygningens kunst. Amalie og Ida Maria deler flittigt deres eventyr på deres Instagram @SchwesterBrau og var desuden med i DR-programmet Madnørderne, hvor de på imponerende vis demonstrerede deres viden om øl ved blandt andet at brygge en ’kulsort Breakfast Stout’.

Vi har talt med de to seje søstre, der står bag SchwesterBrau, om gymnasietidens særlige fællesskab, sammenhold og fordybelse – og om, hvordan engagerede undervisere og ølbrygning sommetider går hånd i hånd.

Billede af søstrene med øl

Hvad er jeres navne og alder, og hvornår dimitterede I fra skolen? 

A: Jeg hedder Amalie Lykke Baadsgaard, jeg er 26 år gammel, og jeg gik i 3.d med matematik, samfundsfag og biologi – og så valgte jeg desuden at hæve billedkunst til højt niveau. Jeg dimitterede vist i 2014. Så det er 10 år siden, jeg startede på Katten!

I: Jeg hedder Ida Maria Lykke Baadsgaard, jeg er 22 år gammel og gik ud af Katten i 2018. Jeg gik i 3.s – innovationsklassen med engelsk og samfundsfag. Og så er jeg Amalies lillesøster.

 

Hvad husker I særligt fra jeres tid på Aarhus Katedralskole?

A: Der er så mange minder, der popper op – det er jo en helt særlig tid og en helt særlig stemning, man tænker tilbage på. At have en hverdag midt inde i byen med alle sine venner står for mig som noget ret specielt, som jeg er meget taknemlig for at have oplevet.

I: Det er faktisk en meget lignende oplevelse, jeg kan tænke tilbage på – heldigvis! En rigtig god klasse med et stærkt sammenhold, en fantastisk tur til Malaysia og så bare nogle virkelig gode venner, som jeg stadig holder fast i den dag i dag.

Jeg husker selvfølgelig også nogle lidt hårde perioder med mange afleveringer og lektier – men jeg tror egentlig, at klassens sammenhold i høj grad hjalp med at bære mig igennem de der pressede tider.

Billede af søstrene, der brygger øl

Hvad har I beskæftiget jer med, siden I blev studenter på Aarhus Katedralskole, og hvad laver I i dag?

I: Umiddelbart efter jeg blev student, flyttede jeg til Frankrig, hvor jeg både arbejdede som au pair i Paris og plukkede druer i Sydfrankrig. Mens jeg boede i Paris, kom jeg i kontakt med en lokal ølbrygger, og så fik jeg faktisk mulighed for at være hans assistent, hvilket var virkelig fedt og lærerigt.

Da jeg kom tilbage til Aarhus, kunne jeg ikke helt forlade øllen. Jeg har i længere tid arbejdet i Vesterlauget og har desuden været ude i Ebeltoft Gårdbryggeri. Derudover er jeg lige kommet hjem fra et ophold på Nørregaards Højskole og har søgt ind på antropologistudiet - og så er jeg jo selvfølgelig begyndt at brygge øl selv sammen med Amalie.

A: Efter jeg dimitterede fra Katten, har jeg lavet så mange forskellige ting - jeg har blandt andet boet i Berlin ad flere omgange, og så har jeg efterhånden arbejdet på en del forskellige specialølbarer. Min interesse for øl startede faktisk allerede, mens jeg gik på Katten – vi lå jo lige midt inde i byen, så efter skole var det bare oplagt at gå ned på Aarhus’ første specialølbar og bruge den lille SU, jeg fik, på at smage forskellige, særlige øl. Jeg blev nok kaldt lidt af en øl-nørd af de andre – jeg havde altid de gode øl med til festerne.

Jeg er for nylig blevet mor, så jeg er pt. på barsel, men ellers går jeg på kandidaten på Arkitektskolen - hvor jeg måske er endt på grund af indflydelse fra det miljø, jeg oplevede og var en del af på for eksempel mit billedkunsthold på Katedralskolen.

I: Vi startede med at brygge øl sammen for cirka tre år siden. Som Amalie var inde på, begyndte hun jo allerede i gymnasiet at interessere sig for god øl, og jeg fulgte efter, så snart jeg var gammel nok!

Vi havde sammen haft en drøm om selv at kunne brygge øl, da vi kom til at snakke med en af vores forældres venner, der selv brygger. Vi fik lov til at brygge lidt sammen med ham – mest fordi vi tænkte, at det ville give os et sjovt indblik i den øl, vi elskede at smage!

A: Ja, det var mest for bare at få en større indsigt og viden og for at forstå processerne. Men på et tidspunkt skulle han have nyt udstyr, og så besluttede vi os for at købe hans gamle - og så var vi pludselig i gang på egen hånd! Det har været ret spontant og nybegynderagtigt, men vi bliver tiltagende nørdede med opskrifter og processer.

I: Vi stiller tit os selv spørgsmålet om, hvad vores vision med ølprojektet egentlig er – men indtil videre har vi bare lovet hinanden, at vi skal blive ved med at have det sjovt med det.

A: Lige nu er vi ikke engang et firma – vi er bare to søstre, der er store entusiaster, og vi brygger bare til eget forbrug og vennelag. Vi tager det i vores helt eget tempo, så vi kan følge med, og det vigtigste for os er, at øllen og samværet fortsat er i fokus. Når det er sagt, så tror jeg, at vi er på springbrættet til at tage projektet op i en lidt større skala – særligt efter, at vi medvirkede i Madnørderne.

I: Vi kunne da helt sikkert godt tænke os at få øllet ud at leve lidt mere i Aarhus – vi brænder jo for det, og selvom vi begge to har andre ting ved siden af, er det jo en drøm at kunne dedikere sig til denne her slags projekt med sin søster.

Billede af søstrene til ølsmagning

Hvilken indflydelse har jeres tre år på Aarhus Katedralskole haft på efterfølgende karriere-/studievalg?

A: På hver vores måde har vi nok egentlig været meget påvirkede af forskellige indtryk fra Katten, efter vi har forladt gymnasiet. Jeg havde en tysklærer, hvis undervisning inspirerede mig enormt meget – så det var delvist derfor, jeg flyttede til Berlin nærmest så snart, studenterhuen sad på mit hoved.

I: Jeg har jo næsten samme historie, bare med fransk. Jeg havde en fantastisk fransklærer, som jeg var meget i kontakt med, og hun var helt sikkert med til at skubbe mig i retningen af, at jeg skulle noget mere med fransk efter gymnasiet - jeg endte jo kort tid efter i Paris.

A: Stort set hele vejen rundt har man på Katedralskolen været mødt af et virkelig højt niveau lærermæssigt – både pædagogisk og fagligt. Som sagt valgte jeg at hæve billedkunst, og når jeg ser tilbage, har det valg nok haft betydning for, hvor jeg er endt i dag. Både opbakningen fra min klasse og mine lærere har helt sikkert rustet mig med et mod og en selvtillid til at søge ud i verden efterfølgende. Det har motiveret os til bare at prøve tingene af.

De tre år på Katedralskolen har lagt et virkelig godt faglige fundament, man ofte trækker på i forskellige sammenhænge. Når vi sidder og nørder med sukkermolekyler og de mere teknisk indviklede aspekter af ølbrygning, tror jeg helt sikkert, at vi arbejder ud fra en grundviden om biologi og kemi, som vi har fået indarbejdet i gymnasiet. Selvom vi ikke arbejdede med egentlig ølbrygning på Katten, kan man alligevel bruge det faglige fundament til at dykke lidt ned i de kemiske processer.

I: Når jeg møder mine gamle lærere, spørger de mig altid ind til vores ølprojekt – det siger ret meget om det niveau af engagement, lærerne på skolen udviser! Selvom SchwesterBrau først er opstået efter, vi begge er dimitteret fra Katten, følger lærerne stadig med og er ofte blandt de første til at støtte og like på Instagram og Facebook. Man føler sig virkelig husket – det er meget stort, at de kan rumme alt det.

 

Har I et eller flere gode råd, I gerne vil give med på vejen?

A: Det er selvfølgelig vigtigt at engagere sig i sin skole – men det er så vigtigt at huske, hvorfor man engagerer sig. Det hele kan godt komme til at handle om gode karakterer og præstationer, men gymnasiet skal være noget, man gør for sig selv og ikke for nogen andres skyld. Jeg er for eksempel endt som arkitektstuderende og aspirerende ølbrygger. På den måde har jeg faktisk ikke engang haft brug for mit snit, men alligevel trækker jeg på den inspiration og motivation, jeg fik med i bagagen fra Katten.

I: Ja, man skal huske på, at der også er en verden uden for gymnasiets mure. Vi oplevede begge to at have nogle fag og undervisere, der opløftede os helt vildt – Amalie med billedkunst og mig med fransk. Gymnasiet kan sagtens også komme til at handle om dine egne interesser, når man husker det, Amalie siger med at engagere sig for sin egen skyld og ikke på grund af forventninger fra andre. Så nyd det nu, så længe det varer!

 

Hvis du vil følge med i Amalie og Ida Marias spændende øl-projekt, kan du finde dem på Instagram under navnet @SchwesterBrau samt i DRs serie Madnørderne. SchwesterBrau er nemlig med i endnu en episode af programmet, der udkommer her i august!