Anne og Anni er gået videre i Fysikolympiaden 2024

Tvillingeparret Anne Yongliang Guo (3.a) og Anni Songliang Guo (3.a) er gået videre til landsfinalen i den danske og internationale fysikkonkurrence Fysikolympiaden, der afholdes på Niels Bohr Instituttet i København.

Den 24. og 25. november afholdes Landsfinalen af Fysikolympiaden, en dansk og international konkurrence for gymnasieelever i løsning af fysikopgaver. Første del, landsprøven, blev afviklet ude på gymnasierne tidligere på efteråret. Her gik to elever fra Katedralskolen, Anne og Anni, videre og tager nu turen til Niels Bohr Instituttet i København for at mødes med de i alt 40 andre deltagere. Her skal de kæmpe om at gå videre til en række forberedende træningscamps forud for en udtagelsesprøve og den endelige internationale fysikolympiade.

Fra venstre: Anni Songliang Guo og Anne Yongliang Guo

Fra venstre: Anni Songliang Guo og Anne Yongliang Guo

Interessen for fysik

Anne og Anni går begge i 3.a og har begge studieretningen med matematik og fysik på A-niveau. Det er dog forskellige dele af fysikken, som de hver især interesserer sig for. ”En del af min interesse for fysik handler om metoden,” forklarer Anne. ”At man opstiller en hypotese og bekræfter den. Den måde at arbejde på kan jeg rigtig godt lide, fordi man får svar på en hel masse spørgsmål om verden.”

For Anni bunder interessen mere i den analytiske del af fysikken: ”Det er mere formlerne, der interesserer mig. Så længe du har styr på forhold og betingelserne, kan du forudsige en hel masse ting.”

Tvillingeparret er dog enige om, at det fede ved fysikken er, at man kan få frem til et bestemt resultat. ”Der er noget meget sjovt ved, at man kan nå frem til et meget specifikt svar. Måske ved jeg ikke rigtigt, hvad meningen med livet er, men jeg kan finde ud af, at hvis man kaster den her bold, så lander den derovre. Jeg kan i hvert fald finde ud af noget om virkeligheden,” fortæller Anni grinende.

Konkurrencens anden runde

Anne og Anni deltog i slutningen af oktober i landsprøven, der blev afviklet som en tre timers prøve på Katedralskolen. Niveauet for landsprøven minder meget om det, der er til den skriftlige fysikeksamen på A-niveau. Nu stiger sværhedsgraden, når pigerne den 24. og 25. november skal deltage i konkurrencens andel del, landsfinalen. Her skal de på to dage igennem to prøver – én teoretisk og én baseret på eksperimentelle data. Foruden prøverne byder dagene på Niels Bohr Instituttet på forskellige foredrag og socialt samvær med de andre deltagere. Og sidstnævnte er noget af det, som særligt Anni ser frem til.

”Jeg ser helt klart mest frem til at få lov til at møde andre, der også interesserer sig for fysik. Det handler ikke så meget om selve konkurrencen men mere om erfaringen, selvom det selvfølgelig vil være dejligt at gå videre,” siger Anni.

Ud af landsfinalens 40 deltagere går 20 videre i konkurrencen mod Den Internationale Fysikolympiade. ”Jeg vil gerne forsøge at se, om jeg kan gå videre,” fortæller Anne og uddyber ”jeg følger egentlig også at chancerne er okay. Ellers glæder jeg mig bare til oplevelsen ved at deltage.”

Også en læringsproces

Den danske fysikolympiade i Danmark er som konkurrence med til at forberede og finde et landshold til Den Internationale Fysikolympiade. Ingen af pigerne stræber dog efter at skulle nå til hertil. For dem handler det mere om at få muligheden for at lære mere fysik. ”Hvis jeg går videre, gør jeg selvfølgelig mit bedste. Men for mig handler det mere om de her trænings-camps. Det kunne være mega fedt at komme med til dem!” siger Anni.

Ifølge pigerne er det vigtigt, at man er villig investerer tid i konkurrencen, fordi den ikke kun handler om at konkurrere. At deltage er desuden forbunden med en stor læringsproces. I takt med konkurrencens forskellige runder stiger sværhedsgraden, og deltagerne lærer en masse mere og sværere stof, der ligger udenfor den almindelige undervisning på gymnasiet.

”Vi gør vores bedste, og så må vi se, hvad der sker,” afslutter tvillingerne.

 

Vi ønsker Anne og Anni held og lykke med deres flotte plads i landsfinalen!