Margrethes sabbatår: "Det er en unik mulighed for at opleve og afprøve"

 

Margrethe Aaen Mossin blev student fra Aarhus Katedralskole i sommeren 2023 med studieretningen Fransk A, Engelsk A og Samfundsfag B. Læs her om hendes sabbatår med arbejde i en kreativ virksomhed, om at etablere gode rutiner og ændre planer undervejs

 

Fra dimission til 37 timers arbejdsuge

I sommeren 2023 dimitterede jeg fra Katten. Det var en helt særlig følelse at få huen på: En helt enorm følelse af frihed, glæde og lettelse. Men samtidig en lidt tom, nostalgisk følelse over ikke længere at skulle gå gennem Kattens porte om morgenen og at skulle skabe nogle helt nye rammer. Jeg vidste, at det var vigtigt for mig at etablere en rutine og hverdag hurtigst muligt efter studenterperioden, så jeg begyndte allerede i foråret 2023, inden eksamensperioden, at søge efter job.

Det var en lang og sej kamp med masser af ubesvarede jobansøgninger. Men under de skriftlige eksamener fik jeg omsider svar fra en online garnvirksomhed, der søgte kundeservicemedarbejdere. Efter mange ansøgninger var jeg ved at nå et punkt, hvor jeg næsten var villig til at tage alt arbejde, der kom min vej. At jeg fik tilbudt en 37 timers stilling i en kreativ virksomhed, var mere end jeg havde turdet håbe på. Jeg begyndte allerede på arbejde, mens der var studentergilder, og det var måske lige lovligt presset… Jeg skal ikke være bleg for at sige, at det til tider var hårdt, særligt i starten.

Efter studentertiden kan der meget nemt ramme en tomhed over ikke at se sine venner hver dag og ikke at have de faste rammer, som en hverdag på gymnasiet giver. Men for mig hjalp det at have en fast hverdag med gode kollegaer og at arbejde med noget, jeg interesserer mig en hel del for - nemlig strik.

Jeg har nydt, at det er en kreativ arbejdsplads med plads til udvikling, og hvor alle tager ansvar for at skabe en god hverdag og en kreativ virksomhed i vækst. I sommers startede jeg i kundeservice og har senere bevæget mig mere hen i indkøb, produktoprettelse, webshop og produktudvikling. Særligt synes jeg, at der er en fordel, at jeg pt. sidder med kreative processer og kommunikation med internationale kunder: Kompetencer, som jeg vil kunne tage med mig videre i fremtiden. Mit fokus var i starten blot at få en rutine og tjene nogle penge, men jeg må sige, at jeg har fundet mig godt til rette i arbejdslivet.

 

Margrethe arbejder i en garnvirksomhed

 

Fremtidige planer

Foreløbigt er min plan er at holde et sabbatår mere og søge ind på arkitektuddannelsen i 2025. Men inden da vil jeg gerne ud at opleve lidt mere af verden: Umiddelbart er min plan til sommer tage på en måneds interrail-eventyr rundt i Europa for at få en pause fra arbejdshverdagen og få nogle hyggelige minder. Derudover har jeg tilmeldt mig en højskole for design og arkitektur i januar 2025; et halvt år, hvor jeg kan få lov at være kreativ hver dag, forberede mig til arkitektstudiet og udvikle mine kreative kompetencer samt møde nye mennesker, der deler mine interesser.

Jeg tror ikke, man skal være så bange for at tage flere sabbatår. Det er en unik mulighed for at opleve ting, afprøve ideer og måske lige lande i en ny hverdag efter 13 års skolegang.

 

Margrethe Aaen Mossin

 

Margrethes tre råd

1. Begynd at søge job i god tid, hvis du gerne vil arbejde efter studentertiden. Medmindre man kender nogen, der kan skaffe en et arbejde, så er det altså sværere, end man lige tænker at finde sig et fuldtidsjob - særligt i sommeren, når der er så mange om buddet.

Hvis du har mulighed for det, vil jeg varmt anbefale, at man finder et job, hvori man har interesse (om det er noget med mennesker, servicefag eller kreativitet) - det gør både din hverdag mere interessant, og giver dig mulighed for at udforske interesser og afprøve, hvad man vil i fremtiden. Samtidig kan det potentielt være et kompetencefremmende bindeled til senere eventuel uddannelse.

2. Sabbatåret er ofte forbundet med jordomrejser og vilde planer, hvilket bestemt er en fantastisk oplevelse for mange. Dog kan sabbatåret også bestå af mange andre ting, der kan være lige så givende: Om det er et spændende arbejde, at dyrke sine interesser, tage på højskole eller bare tage en slapper fra skolen. Dog skal det siges, at man meget nemt kan blive fanget i sin egen lille hverdagsboble, mens tiden flyver af sted omkring en, og pludselig har man ikke set sine venner i lang tid eller dyrket nogle af sine interesser. Derfor tror jeg, at det for mange kan være vigtigt at skabe struktur omkring det. Det kan være en god ide at have nogle faste traditioner med sine venner - som eksempelvis strikke- eller biografdates for at gøre hverdagen hyggelig og meningsfuld.

3. Vær ikke bange for at ændre planer undervejs. Ikke sagt, at det ikke er godt at have mål og planer, for det kan være godt at have noget at glæde sig til og arbejde hen mod. Men jeg tror heller ikke, man skal være alt for fastlagt på sine planer, men i stedet åbne øjnene for nye ting, som man ikke lige havde tænkt i første omgang. Jeg havde egentlig ikke overvejet højskole og interrail, før jeg fik sabbatår. Jeg havde tænkt, at jeg skulle bo og arbejde i Frankrig, men sådan ændrer planerne sig jo. Døre åbnes og nye muligheder opstår, som man måske først får øjnene op for undervejs.