Elever fra Katedralskolen deltager i skrivekonkurrence

Tre elever fra Aarhus Katedralskole deltager i skrivekonkurrencen UNGE ORD i Lyrikprisen. Laura Rahr Madsen (2.d), Marie Røgild (1.t) og Ronja Toft Beck (1.k) har alle skrevet digte med inspiration fra deres eget liv. På trods af samme inspirationskilde har pigerne vidt forskellige erfaringer med at skrive.

”Jeg gik på Venø Efterskole, der har en forfatterlinje. Jeg tror ikke rigtigt, at jeg havde skrevet inden da, men jeg fik en masse venner, der skrev, så det gav mig selv lyst til også at begynde”, fortæller Ronja. For Lauras vedkommende startede hun, da hun hørt om UNGE ORD: ”Jeg har altid haft en interesse for at skrive, men jeg tror ikke rigtig, at jeg har haft selvtilliden til det. Da jeg hørte om konkurrencen tænkte jeg, at jeg gerne ville give det et skud, og at det kunne være en god chance for at prøve at skrive.”

Marie derimod fortæller, at hun altid skrevet. Ligesom Ronja har to år på en efterskole med forfatterlinje gjort, at Marie blev bekendt med konkurrencen.

UNGE ORD er en skrivekonkurrence for børn og unge i hele landet, der går i udskoling, på gymnasiet eller på en anden ungdomsuddannelse. Konkurrencen startede i 2020 som et coronaprojekt men har siden vokset sig stor. Hvert år kåres de bedste tekster med priser indenfor tre kategorier; Lyrik, Novelle og Freestyle.

Ronja og Marie er begge nomineret til lyrikprisen for deres digte. Desuden har både Laura og Marie fået optaget deres digter i dette års UNGE ORD-kollektion.

 

Fra venstre: Laura Rahr Madsen, Ronja Toft Beck og Marie Røgild

 

Inspiration fra livet

”Jeg har taget inspiration fra mit eget liv”, fortæller Laura. ”Da jeg overvejede, om jeg ville skrive et digt, var jeg ret sikker på, at jeg gerne ville skrive om mine egne små erindringer. Digtet handler blandt andet om, at der kan være udfordringer forbundet med at være ung. Fordi det handler om mit eget liv, var det nemt at sætte ord på.”

Også Ronja har fået inspiration til sit digt fra hendes eget liv. ”Jeg får meget inspiration fra ting, som jeg ser eller oplever. Så skriver jeg et digt ned i hast, og så retter jeg det først til senere. Mit digt handler om mine forældre. Jeg får nogle gange inspiration derhjemmefra, hvis der for eksempel er noget, som gør mig vred eller ked af det. Eller hvis jeg er glad over noget, så skriver jeg noget ned ud fra det.”

Digtet som Marie er nomineret med, er en del af et større projekt, som hun begyndte på i foråret. ”Det skal gerne ende ud med en digtsamlingen ’Trådene’. Temaerne for digtsamlingen handler om tråde, forklarer Marie: ”Både i form af indre følelser, men også alt det der forbinder en krop og en tankestrøm til omverdenen”. Det nominerede digt hedder ’Noget med at svømme’, og inspirationen kommer fra en vandretur til Skotland, som Marie var på i sommer. ”Jeg tog et koldt bad. Jeg får faktisk tit ideer i badet, som jeg glæder mig til at skrive. I dette tilfælde var det noget med lyset, der gjorde at vandet blev grønt. Digtet handler så om, at der kommer fostervand ud af bruseren, og at jeg-fortælleren vasker det væk med hindbærbrus. Den inspiration kom fra en lyserød sæbe, vi havde købt. Generelt tager jeg udgangspunkt i virkeligheden og gør det til noget lyrisk. Jeg er ret stor tilhænger af, at det ikke behøver at være så pænt – det må i virkeligheden godt blive lidt klamt”, fortæller Marie.

 

Ventetid lidt endnu

Hvorvidt en af pigerne ender med at vinde lyrikprisen for bedste digt, må de vente på lidt endnu. Vinderne i de tre priser kåres til konkurrencens awardshow i begyndelsen af det nye år. Uanset prisuddelingens resultat er vi på skolen meget glade på pigernes vegne og ønsker dem stort tillykke med deres deltagelse og nomineringer.

Som en del af konkurrencen udgives der bøger indenfor de tre priser. Du kan læse mere om konkurrencen og de sidste års udgivelser her.