Gertrud er en af vinderne af DM i novelleskrivning

Hvert år afholder Dansk Forfatterforening DM i novelleskrivning for unge, og i år er Gertrud Julie Kilden fra 3.d blandt vinderne. Hun har skrevet novellen "Klementin", som er blevet bedømt af en jury bestående af forfattere. Blandt de mange indsendte noveller har juryen udvalgt 20 vindere. Som præmie får de unge forfattere en invitation til et skrivekursus på Vallekilde Højskole.

Gertrud glæder sig allerede til at komme afsted på kurset: ”Jeg er ikke vant til at fremvise mine tekster, så det er helt klart en grænseoverskridning, men jeg glæder mig alligevel til at blive udfordret og møde andre, som også bruger deres fritid på at skabe fortællinger i forskellige formater,” fortæller hun.

Gertrud fra 3.d

Novellen "Klementin" handler om venskab i kriser. Den tager udgangspunkt i tvivlen, bekymringen og magtesløsheden man oplever som pårørende til en, der har særligt ondt i livet.

Læs et uddrag af novellen herunder:

Der er koldt i kolonihavehuset. Et fugtigt lag har lagt sig på de punkterede vinduers glas, og fra min plads i sofaen kan man kun lige ænse, at der fra himlen daler store hvide snefnug. De lægger sig som en hvid dyne på græsset og på de sortmalede højbede med spirende savoykål.

Vera sidder sammenkrøbet i den blå gyngestol. Hendes unge ansigt oplyses af genskæret fra fjernsynet, som afslører, at hendes næse stadig er rød fra at have mødt vinterkulden på aftengåturen. Uden at fjerne blikket fra fjernsynets skærm bevæger Vera sin arm hen til sofabordet, hvor der står en skål med klementiner.

Hun griber om en og borer tommelfingerneglen igennem den orange skræl, hvorefter hun river et stykke af, så dele af klementinkødet bliver synligt. ”Jeg købte dem henne i daglig brugsen,” siger jeg. ”De bliver altid sat ned når juledagene er overstået”. Veras blik har flyttet sig fra fjernsynet og er nu låst på hænderne, der fortsat er i færd med at afklæde frugten fra dens orange pragt. Hun siger ingenting.