Elizabeth fra 3.a vinder Projekt Forskerspirer

”Jeg håber, at mit projekt kan bidrage til forskningen om de kognitive bivirkninger ved p-piller og skabe et større fokus på emnet.” Sådan lyder det fra Elizabeth Otzen fra 3.a, der netop har vundet Projekt Forskerspirer.

Hun har lavet et projekt om p-pillers indvirkning på kvinders stressrespons og præstationsevne. ”Jeg valgte netop det emne, fordi jeg mener, at kvinders fysiologi er et negligeret emne. Med projektet fik jeg mulighed for at kombinere mine interesser for naturvidenskab og feminisme,” fortæller Elizabeth.

Elizabeth fra 3.a

Projekt Forskerspirer er et landsdækkende talentprogram, der strækker sig over 10 måneder. I løbet af den tid skal eleverne udarbejde et design til et forskningsprojekt inden for enten humaniora, samfundsvidenskab, naturvidenskab eller sundhedsvidenskab. De færdige projekter er blevet bedømt af en videnskabelig jury, der har udvalgt de bedste projekter i hver kategori blandt de 130 gymnasieelever, der deltog. Og her løb Elizabeth altså med sejren i den sundhedsvidenskabelige kategori.

”Jeg synes, at Projekt Forskerspirer var spændende, fordi jeg fik mulighed for at kombinere flere af mine interesser og fordybe mig i dem. Samtidig kom jeg helt tæt på forskningsverden,” forklarer Elizabeth. ”Igennem projektet har jeg været i tæt kontakt med Aarhus Universitet og lært utrolig meget om alle de elementer og processer, der indgår i et forskningsprojekt.”

Fredag den 28. januar 2022 fik hun overrakt prisen på Københavns Universitet, hvor både forsknings- og uddannelsesminister Jesper Petersen og universitetets prorektor Bente Merete Stallknecht deltog. I sin tale hyldede ministeren de unge forskerspirers gåpåmod: ”Det kræver mod at være forsker. Det kræver, at du træder ud, hvor græsset er højt og ufremkommeligt – fordi du er den første, der befinder dig lige præcis hér. Derfor er et af mine helt store budskaber til jer i dag, at I skal huske at være modige,” sagde Jesper Petersen i talen.  

 Elizabeth og de tre andre vindere modtager hver en præmie på 20.000 kr., som de kan bruge på at gennemføre deres projekter.


Elizabeth (3. fra venstre) sammen med de tre andre vindere flankeret af forsknings- og uddannelsesminister Jesper Petersen og universitetets prorektor Bente Merete Stallknecht.