Thomas’ sabbatår: ”Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle havne her”

Thomas nåede både på interrail, til USA og en tur nord for polarcirklen, inden coronaen ramte. Da han kom hjem, fik han job på Skejby Sygehus, og det fik ham til at vælge medicinstudiet.

Thomas Dybdal blev student fra Katedralskolen i 2019. Han gik i l-klassen og havde matematik A, fysik A og kemi B. Læs med her, hvor han fortæller om sine sabbatår.

Tog på interrail alene

Efter studentertiden tog jeg alene på interrail. Turen gik til de sydøsteuropæiske lande, som de fleste, inklusiv mig, ikke ved en disse om. Jeg rejste 14 lande rundt på 35 dage og var blandt andet i Ungarn, Slovenien, Montenegro, Serbien og mange flere lande. På min tur mødte jeg en masse venlige sjæle, som inspirerede mig til min tur til Warszawa og New York, New Haven, Connecticut og Massachusetts.

Vandring på den Slovenske bjergrute i det nordlige Slovenien
Thomas på vandring på den Slovenske bjergrute

Jeg nåede også en tur nord for polarcirklen i Abisko i Sverige. Her fik jeg nydt naturen i -26 graders frost i telt sammen med tre venner. Det var virkelig en fed tur, som jeg vil huske resten af livet, for hold nu op, tingene kunne have gået galt helt derude på fjeldet over 25 kilometer fra den nærmeste lille ”landsby” med 60 indbyggere.

Tur til Asien blev erstattet af sommerhus og vild vandretur

Som coronaen skred frem, blev mine planer fuldstændig ændret. Oprindeligt skulle jeg også have været i Centralasien, men i stedet endte jeg med at tage i sommerhus med min rejsemakker. Her boede vi isoleret fra omverdenen på Djursland i knap to måneder og udfordrede os selv med vild madlavning og en masse kreative projekter.

I sommeren 2020 besluttede jeg mig for at udfordre mig selv gevaldigt i den kedelige coronatid, så jeg pakkede min vandretaske og tog et par gamle udtrådte sportssko på, og så gik turen ellers til Hirtshals. Herfra gik jeg sydpå ad Hærvejen hele vejen til Flensburg. Jeg gennemførte turen på 17 dage med et gennemsnit på 32 kilometer dagligt. Det må næsten være en af de vildeste præstationer i mit liv. Selv her halvandet år senere sidder jeg og har ondt i fødderne – jeg skulle nok have investeret i et par nye sko undervejs.

Thomas ved halvvejsmærket på Hærvejen
Her har Thomas nået halvvejsmærket på Hærvejen

Servicejob på sygehus banede vejen for medicinstudie

I løbet af mit sabbatår fik jeg også arbejde på Skejby Sygehus som serviceassistent. Jeg havde alverdens opgaver, alt fra at gøre toiletter rent til at være med inde til 10 timer lange operationer.

Arbejdet fik meget stor betydning for mit valg af uddannelse. For i december 2020 besluttede mig for at starte på medicinstudiet på Aarhus Universitet. Jeg havde fået tildelt en plads tidligere på året, selvom jeg egentlig bare søgt ind for at se, om jeg skulle være heldig.

Så nu læser jeg læser medicin på tredje semester, og jeg elsker det! Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle havne her, men mit arbejde på Skejby Sygehus vækkede en inderlig interesse i mennesker og sundhed, som jeg altid har haft.

Mine daværende fremtidsplaner om at søge ind som ingeniør af en eller anden art blev hurtigt forkastet. Jeg elsker mit studie, og jeg kan virkelig mærke, at jeg er havnet det helt rigtige sted. Så når de gråhårede sjæle siger, at livet fører dig derhen, hvor du inderst inde helst vil være, så er der nok noget om snakken. For hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg ikke planlagt andet end min interrailtur, og netop det gav grobund for nogle fantastiske og helt uforudsigelige år.

Thomas på operationsstuen på Skejby Sygehus
Fra operationsstuen på Skejby Sygehus

Frihed kræver disciplin

Det bedste ved at have sabbatår er uden tvivl den frihed og plads, der er til at være kreativ og ikke være tvunget til at følge et skema, som du ikke selv tilrettelægger.

Det kræver også en vis disciplin og ansvarlighed, men det er jeg vild med. Det er fantastisk at have fri i sindet, når man har fri fra det, man nu har valgt at bruge tiden på som for eksempel arbejde – der er ikke lektier og afleveringer, der ligger og venter på at få opmærksomhed.

Thomas’ råd til sabbatår

Mit bedste råd til 3.g’erne, der snart skal have sabbatår, er at give plads til kreativitet og tage al den tid, som du har brug for. Abstraher fra samfundets pres om at starte uddannelse hurtigst muligt. Det er noget fis, for du kommer alligevel til at arbejde, til du er grå og nedslidt. Et par år fra eller til på arbejdsmarkedet gør intet i det lange løb, men de oplevelser, du får i dine unge år, forsvinder aldrig nogensinde fra din hukommelse.

Tag ud og få et arbejde i udlandet, og kombiner det at tjene penge med at opleve alverdens ting. Hvorfor spilde tiden derhjemme i Føtex, hvis du kan kombinere tingene?

Husk at udfordre dig selv, og lær dig selv at kende ved at prøve dine grænser af. Rejs alene, mød mennesker fra alverdens lande, afprøv nye hobbyer, og lær alt, hvad du kan, om dig selv, inden du bare tager den nemme løsning og skriver dig ind på en uddannelse med det samme.