Tiden på Katedralskolen inspirerede Clara til at søge job i Grønland

Clara Uhrskov blev student fra Katedralskolen i sommeren 2022. Da studentertiden var forbi, rejste hun til Ilulissat i Grønland, hvor hun nu arbejder som tjener på et hotel. Vi har taget en snak med hende om, hvad tiden på Katedralskolen har betydet for hendes beslutning om at bruge sabbatåret i Grønland.

I efteråret 2021 var Clara på studietur til Grønland med sin klasse fra Katedralskolen. Allerede da de sad i flyet på vej hjem, kunne hun mærke, at hun ikke have fået nok af Grønland – her måtte hun tilbage til.

Til Claras held blev hendes lærer i foråret kontaktet af en tidligere elev på Katedralskolen, som i dag ejer et hotel i Ilulissat i Grønland. De manglede arbejdskraft på hotellet og spurgte, om nogen fra Claras klasse kunne være interesseret i jobbet. Clara skyndte sig at sende en ansøgning afsted, og ugen efter havde hun fået jobbet. Da studentertiden var slut, kunne hun derfor pakke kufferten og rejse til Grønland.

Aftenudsigt over havet

Undervisning og studietur til Grønland var en øjenåbner

”Min tid på Katedralskolen har bestemt haft en indflydelse på min beslutning om at tage af sted,” fortæller Clara. ”I forbindelse med studieturen til Nuuk havde vi flere undervisningsforløb om Grønland - både i dansk, biologi og historie - og et særligt fokus på den nutidige relation mellem Grønland og Danmark. Det var netop sidstnævnte del, som særligt fangede min interesse.”

For Clara var undervisningen om Grønland en øjenåbner, og da hun på studieturen oplevede den storslåede natur og grønlændernes gæstfrie kultur, øgede det kun hendes interesse for landet.

Clara i Grønland

Hverdag med udsigt til hvaler

Nu har Clara fået en ny hverdag i helt nye omgivelser på hotellet i Ilulissat. De fleste af hendes kollegaer er danskere mellem 19 og 25 år, som har sabbatår eller arbejder på hotellet som deres sommerferiejob.   

”Vi er indlogeret i huse rundt omkring i byen, så jeg føler næsten, at jeg er flyttet hjemmefra og ind i et lille bofællesskab,” siger Clara. I fritiden arrangerer hun og vennerne vandreture og tager på sejlture eller tager i byen. ”Der er hele tiden noget at lave og nogen at være sammen med – så jeg keder mig bestemt ikke,” siger Clara og tilføjer: ”Og så er den grønlandske kultur og natur helt fantastisk! Det føles stadig meget uvirkeligt, at min udsigt fra arbejde er Diskobugten fyldt med isbjerge og hvaler, hvis man er heldig.”

En gang Grønland, altid Grønland
Hun bliver på Grønland indtil starten af november, og så skal resten af hendes sabbatår bruges på rejser og et højskoleophold, inden hun søger ind på universitetet. Men selvom opholdet på Grønland slutter til november, er Clara langt fra færdig med Grønland: ”Jeg pusler lidt med idéen om at søge sommerferiejob heroppe, inden jeg starter på universitetet. Mottoet heroppe lyder nemlig: En gang Grønland, altid Grønland – og det kan jeg bestemt give dem ret i! Ligesom da jeg rejste hjem fra Nuuk med klassen sidste år, ved jeg også denne gang, at her skal jeg tilbage til.”

Clara på tur i den grønlandske natur