Miriams sabbatår: ”Jeg prøvede forskellige jobs af for at se, om de var noget for mig”

Da Miriam blev student, testede hun forskellige jobs af både i Chile og hjemme i Danmark. Det gjorde hende klogere på sig selv og fik hende til at indse, at læreruddannelsen er lige hende.

Miriam Schramm blev student fra Katedralskolen i 2019. Hun gik i r-klassen og havde italiensk A, engelsk A og billedkunst B. Her fortæller hun om sine sabbatår.

Frivilligt arbejde i Chile

Efter jeg blev student, rejste jeg til Chile for at arbejde frivilligt med en sydamerikansk NGO, der hedder Techo. De beskæftiger sig med at bygge boliger til familier, der bor i slumkvartererne.

Det var spændende at forbinde frivillighed og rejse. Mit ophold derovre sluttede desværre tidligere end planlagt, da der var undtagelsestilstand i landet og udgangsforbud. Derfor blev jeg sendt hjem i januar 2020.

Miriam i Chile
Miriam (anden fra højre) til den årlige donationsindsamling i Chile.

Prøvede forskellige jobs af

Da jeg kom tilbage til Danmark, fik jeg job som lærervikar på en skole. Her arbejde jeg, indtil eleverne blev sendt hjem under coronanedlukningen. Bagefter arbejdede jeg i en børnehave og senere i en vuggestue, hvor jeg arbejde fast indtil januar 2021. I marts tog jeg på Uldum Højskole, hvor jeg gik resten af foråret 2021.

Jeg ville gerne prøve forskellige jobs af for at se, om det var noget for mig. Så jeg testede forskellige erhverv af. Min søster havde også arbejdet frivilligt, så jeg blev inspireret af hende. Jeg snakkede også med mine venner og familie, som hjalp mig med at finde ud af, hvad jeg skulle i mine sabbatår.

I sommer startede jeg på læreruddannelsen på VIA i Aarhus efter at have holdt to sabbatår.

Intet er givet på forhånd

Jeg synes, at det bedste og det værste ved at have sabbatår er, at der ikke er noget, som er givet på forhånd. Du kan selv bestemme, hvad du gerne vil. Samtidig er det bedste, at man får en masse nye relationer og oplevelser, og at man bliver mere sikker på sig selv.

Miriams råd til sabbatår

Tag så mange sabbatår, som du har lyst til, og lad være med at lade dig påvirke af, hvad andre skal. Og hvis du ikke allerede har gjort det, så skriv dig op til en højskole – du kan altid afbestille, hvis du skifter mening.

Miriam på højskole
Miriam til temafest på Uldum Højskole, hvor hun gik i foråret 2021.